maanantai 24. huhtikuuta 2017

Listojen historia: valinta - Osa 2

Nykyisellään uuteen musiikkiin törmäämistä tapahtuu tahallisesti ja tahattomasti. Suurin osa Spotifyssa pyörittämäni karsintamyllyn läpi kulkevasta musiikista tulee nykyään tahallisia, tai aktiivisia kanavia pitkin - siitäkin huolimatta, että olen näitä jatkuvasti joutunut harventamaan. Musiikkia tulee sisään paljon, paljon enemmän, kuin mitä ehdin kuunnella, saati listoille ryhmitellä. Mutta. Yhtälailla huomaan toistuvasti poimivani biisejä ihan tahattomastikin, missä hoksottimeni sattuvatkaan liikkumaan.

Keskeisimmät aktiiviset kanavat ovat tällä hetkellä nämät:

All Songs Considered
National Public Radio, NPR, on vähän niin kuin Yhdysvaltain Yle. Ja siellä asuu paljonkin kiinnostavaa sisältöä, jos satut tykkäämään esimerkiksi podcasteista.

Tämä All Songs Considered on ollut olemassa jo pitkään; pidempään kuin minä sitä olen seurannut - ja sitäkin olen tehnyt jo kauemmin kuin muistan. Ohjelman vakioäänet Bob Boilen ja Robin Hilton viiteryhmineen  keräävät viikosta toiseen kymmenkunta artistia ja kappaletta lähetykseensä. Näistä hämmästyttävästi jokseenkin aina vähintään puolet onnistuu ihastuttamaan ja yllättämään.
...lisäksi nämä tyypit ovat kovin hauskoja ja sympaattisia. Ja tekevät tasaiseen tahtiin myös mainioita spesiaaleja, sekä pyörittävät varsinaisen ohjelman ohella pienoiskonserttien sarjaa ja paljon, paljon muuta.

Katselukulma maailmaan on luonnollisesti varsin pohjoisamerikkalainen, mutta silti varsin laaja. Esimerkiksi suomalainen Mirel Wagner ja saamelainen* Sofia Jannok on esitelty ohjelmassa. Lisäksi olen antanut itseni ymmärtää, että myös kuulijoiden ehdotuksia artisteja seurataan ihan vakavasti ja huolella, että jos Just Sulla on mielessä joku hyvä ja jännä...

* Jannok on ruotsalainen, mutta luulen, että hän identifioi itsensä enemmän saamelaisuuden kautta, joten siksi laitoin noin. Ja tämän asteriskin kautta näin vielä korostan asian merkityksellisyyttä. Koska minusta tuntuu, että tämä on saamelaisille tärkeä juttu - ja yritän omasta valtaväestöperspektiivistäni ehkä vähän naivistikin osoittaa tukeni...

Lisäksi podcatcherini seuraa tällaisia:

Out of the Box CD of the Week
Paul Shugrue esittelee viikottain uuden albumin. Painotus on melko americanalainen, mutta ylisanojen seasta on löydettävissä ihan oikeasti hyvää musiikkia. Erityismaininta albumimuotoisiin julkaisuihin keskittymisestä.

Song of the Day (NPR)
Nimi kertoo oleellisen. Uusi biisi per päivä. Amerikastahan tämäkin podcast tulee, mutta otos on paljon laajempi, kuin vaikka tuossa out-of-the-boxissa. Tämän nimisiä podcasteja on varmaan olemassa aika monta...


Spotifyn viikkosuositukset
Jos sulla on Spotify, säkin saat näitä! Ja jos käyttöaste on riittävä ja teet soittolistoja, tämän tarkkuus paranee koko ajan. Tuosta linkin takaa voit joka tapauksessa käydä katsomassa viikottain vaihtuvan (... lisiko se nyt sitten) kuvajaisen mun musiikista täällä.

Kun tämä lista ensimmäistä kertaa ilmestyi, olin facebook-päivityksen arvoisesti innostunut laajuudesta ja tarkkuudesta, jolla uusia hienoja artisteja löytyi. Löytyy edelleen, mutta algoritmi tuntuu vähän jämähtäneen matalaenergisen maalailevan folkin pauloihin - mikä toki on oikein kivaa, mutta vähän yksipuolinen tapa projisoida tykkäämisiäni. En sitten tiedä, missä vaiheessa suositusten aktiivinen ja jatkuva kuuntelu alkaa ruokkia itse itseään? Ymmärtääkö algoritmi vastuunsa; kertooko Skynet kohta minulle, mistä minä tykkään?!

Suositusten toimintaperiaatetta en tosiaan sen tarkemmin tunne (tuskin on julkista tietoa sen toiminta); että painottuvatko soittokerrat, laaditut listat vai mitkä, mutta isot pojat kertoivat saunassa, että jos kuuntelee liikaa Kake Randelinia - vaikka silleen ironisesti - niin se alkaa näkyä. Algoritmilla ei ole huumorintajua. Tauski.

Muita seuraamiani suosituslistoja ovat YleX:n Parasta nyt ja Spotifyn "etusivun poimintalista" Uutuuskattaus, joka siis viikottain kokoaa ainakin seurattujen artistien uusista julkaisuista poimitun listan. Nämä kaksi ovat ajankäytöllisistä syistä olleet viime aikoina vähemmällä seurannalla kuin tuo Viikon suositukset, jota seuraan jo melkein pakonomaisesti. Taisin jossain tuolla aikaisemmissa postauksissa kertoakin tallentaneeni kaikki menneiden viikkojen suositukset myös omina listoinaan, josko niistä joskus olisi jotain iloa.


Shazam
Tämä nyt ei varsinaisesti ole uuden musiikin lähde niinkään, kuin työkalu, jolla poimin musiikkia talteen. Jos tämä ei ole tuttu asia, niin meillä täällä tulevaisuudessa on siis mahdollista puhelimeen asennettavalla ohjelmalla tunnistaa musiikkia kun se soi. Olemassa on kasa muitakin sovelluksia, mutta olen joskus tykästynyt tähän ja sittemmin kasvanut kiinni. Viimeksi, kun katsoin, myös SoundHound oli hyvä. Shazamin puolella aikanaan oli käytettävyys; SoundHoundin tunnistustekniikka puolestaan oli ainakin joskus vähän kehittyneempää...

Mutta niin; uuden puhelimeni myötä tulleen lisenssin myötä en ole ihan varma, onko kyseessä premium-ominaisuus vai ei, mutta Shazamini on linkitetty suoraan Spotifyn kanssa. Tämä tarkoittaa, että kaikki tunnistukset tallentuvat myös soittolistaksi. Tämä on toki sinällään varsin sekava tuotos, mutta kätevä(hkö) tapa purkaa löytöjä (ja muita kuriositeetteja) - milloin sille aikaa sattuu löytymään.


Last.fm
Mainitaan nyt, vaikka tämä toimiikin minulla enemmän tilastointityökaluna. Suositukset tuntuvat jämähtäneet melko karkealle tasolle; tunnisteena suomalaisuus taitaa kantaa vastaavaa painoarvoa kuin mikä tahansa kategoria, joten Last.fm:n mukaan on ihan ok suositella minulle esimerkiksi Apulantaan perustuen Klamydiaa, Eppu Normaalia ja Yötä.
Mutta statistiikkaa sieltä saa ihan kivasti; tässä pengottavaksesi minä.

--

Tulipas jo pitkä teksti. Jatkankin passiivisista kanavista ja siitä mitä löydöilläni teen, kunhan otetaan soitantaa tässä välissä vähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti