tiistai 11. huhtikuuta 2017

Listojen historia: kategoriat - Osa 2

Listajärjestelmäni keskeisin kansio Genret tuli käsiteltyä edellisessä Listojen historia -postauksessa, joten käyn muitta mutkitta jäljellejääneistön kimppuun. Tässä alkuun kertauksena kansioiden perustaso ideaalitilassaan:

  --- --- --- ---
  TÄHDET
  TEHOT
  GENRET
  TEEMAT
  MUUT LISTAT
  --- --- --- ---

Jäljellä olevat neljä kategorialistaa (katkoviivoilla nimetyt lajittelukansiot vuorossa myöhemmin) ovat paljon genrejakoa suppeampia, joten tiiveyden nimissä kahlataan ne nyt kaikki tässä.

--

  TÄHDET
    Tähdellä merkityt
    drop
    2017

Tähtikansiossa on jo esittelemäni Tähdellä merkityt -listan lisäksi kaksi kansiota. Drop sisältää viimeisimmät tähtilistatut kappaleet, kunnes soittokertoja on kertynyt semimielivaltaiset 30. Nimi viittaa siihen, että pääosin tässä vaiheessa tapahtuu karsinta lopulliseen listaan nähden.
2017-kansio on aihio, josta joskus marras-joulukuussa tulee tämän vuoden top 10 (tai 20?) -lista. Sille päätyvät koontivaiheessa tähtilistalle kertyneistä kappaleista iskevimmät tai jotenkin eniten aikaan kiinnittyvät. Vuoden lähetessä loppuaan karsin ja kiteytän - ja lopputulos päätyy arkistoon ja julkaisuun aikaisempien vuosien seuraksi. Ensimmäiseni on vuodelta 2013 ja kaikki löytyvät julkaistuna profiilistani.

--

  TEHOT
    00 suositusrästit
    ...
    viikkosuositukset
    tehoalbumit

Tehot-kansiossa on seuraamiani suosituslistoja ja sensellaisia (merkitsin vain "..." koska osio elää jatkuvasti), joilla tutustutan itseäni uuteen musiikkiin.

Viikkosuosituksista (spotifyn omat ja pari muuta) kokoan kulloinkin relevatilta tuntuvan otoksen suositusrästeihin, joita sitten hiljalleen puran ja aina uusien suositusten myötä kartutan. Tältä kierrokselta "voittajat" päätyvät odottamaan vuoroaan varinaisille prosessilistoilleni, joihin paneudutaan tulevissa listojen historia -postauksissa.

Kansiosta löytyvät vielä tehoalbumit, joilla ylläpidän tietoisuuttani kokonaisista pitkäsoitoista ja pyrin syventymään kiinnostaviin teoksiin toistuvasti, pidemmällä aikavälillä. Näistä pisimpään kestäneet päätyvät ehkä lopulta genret-kansion albumiosastolle, josta jo vähän oli puhe ensimmäisessä kategoriapostauksessa.

--

  TEEMAT
    HASSUT
    LAPSET
    JOULU
    HENGELLISET

Teemat-listaus jatkaa kategorioiden 1. osassa esiteltyjen genrekansioiden logiikkaa, mutta jakolinjoja on vedetty ehkä aavistuksen suppeammin ja toisaalta vapautuneemmin. Näistä voisinkin oikeastaan kirjoittaa jollain aikataululla omat esittelynsä - vaikka tokihan niitäkin ennen pitkää tongitaan myös soittolistat edellä. Korvain taakse muhimaan tämän.

Kansioiden nimet ovat joka tapauksessa melko oireellisia:

Hassut on se kansio, jota kaivellaan, kun toimistolla (ja/tai kalenterissa) on perjantai. Tai muuten vain haluan hämmentää tai hymyilyttää tai yllättää tai järkyttää ... tai ... tai jotakuta jodlatuttaa tai ihan mitä sattuu. Täällä on muun muassa kaikki se musiikki, jota en turhan pöljänä ole enää genrepuolen camp-listoille tohtinut laittaa.

Lapset on lastenmusiikkia, jota olen koonnut ja kategorisoinut lasteni iloksi - toki sikäli aikuistenkin, että pyrkimykseni on ollut paitsi huomioida lasten preferenssejä, myös listoille altistuvien aikuisten käänteisiä preferenssejä. Eli kaikkein kamalimmiksi kokemani renkutukset, jotka eivät ole nimenomaan lasteni ykkössuosikkeja, olen näiltä listoilta skipannut. On siellä minun omia ammoisia suosikkejanikin.

Joulu-kansiota ei tarvinne selitellä senkään vertaa. Eikä siihen ole liiemmin tarvetta koskeakaan enimpään aikaan vuodesta. Jos laadin näistä ne kansiotason esittelyt, tätä koskevan voisin ajoittaa jonnekin marraskuun lopun tietämille varmaan.

Hengelliset sisältää, niin ikään ennakoitavasti, hengellistä musiikkia. Alikansiojako on nykyisellään kovin karkea ja biisejä on vähänlaisesti, mutta halusin kuitenkin oman kansion näillekin; näin ne eivät pääse "yllättämään" kesken muiden listojen kuuntelun. Toisaalta myös koen, että tähänkin lokeroon mahtuu hienoja teoksia, olipa tunnnustuksellisista ja/tai teologisista asioista mitä mieltä tahansa.

--

  MUUT LISTAT
    ...
    SUOSITUSARKISTO
    My Shazam Tracks
    TILATUT
    ...
    JULKAISTUT
    MISC
    KONTEKSTIT
    ...
    TXT & PUHE

Tässä muut-kansiossa ovat sitten ne muut listat. Salaperäiset "..." merkit kertovat, että näkyviin kirjaamieni kansioiden lisäksi täällä tapahtuu muutakin; erilaisia vaihtuvia projekteja, joita en ainkaan juuri nyt halunnut asiaa entisestään monimutkaistamaan.

Suositusarkisto on kansio, johon olen koonnut mm. Spotifyn viikkosuosituslistoja sellaisenaan, vuosittain ja viikkonumeroilla merkittynä. Voi olla, että tämä ei koskaan ketään hyödytä, mutta ei se toisaalta paljoa minulta vaadikaan; parhaassa tapauksessa joskus vuoden-parin päästä aineistossa voi havaita jonkinlaisia trendejä tai kehitystä johonkin suuntaan. En tiedä.

Tilatut ovat muiden ihmisten tai tahojen julkaisemia ja ylläpitämiä listoja, joita seuraan. Sieltä löytyy kavereita, musabloggareita, toimittajia ja joitakin Spotifyn itsensä ylläpitämiä teemalistoja. Tämä on tavallaan vastapari julkaistut-kansiolle, johon olen koonnut valtaosan profiilini julkisista listoista sekä muutaman sosiaalisen median meemihtävän projektin.

Misc puolestaan pitää sisällään kaikki ne loput listat, joille ei ole parempaakaan paikkaa. Kuten lista biiseistä, joita ehkä joskus laulan karaokessa ja YleX:n hienon Ennen kuolemaa-biisiprojektin.

Kontekstit-kansioon olen kerännyt jonkinlaisia muistolistoja tai sellaisten aihioita erilaisista asioista, kuten eri vuosien euroviisuehdokkaista tai teatteriprojekteista joissa olen ollut mukana. Sekä esimerkiksi erilaisiin koulutuksiin laatimiani soittolistoja ... paitsi että tätähän ei varmaan kuulu ollenkaan sanoa ääneen, koska esitysoikeudet ja jotain jostain sopimuk
Arvon juristit: tarkoitin tässä tietysti siis yksinomaan sellaisia kappaleita ja listoja, joista olen koulutustilanteissa puhunut jonkun kanssa, enkä ollenkaan kuunnellut - saati julkisesti esittänyt. Korkeintaan hyräillyt. Parodioinut ja akateemisesti analysoinut? Artisteista kivasti puhunut ja positiivista mieltä heitä kohtaan kaikkialle levittänyt.

Txt & puhe on oma kansionsa äänikirjoille ja runoille -- sekä stand upille. Se on vielä ehkä enemmän tavoiteasteella, kuin toimitustyön hiottu timantti. Kenties sisällön karttuessa tällekin asialle voisi vielä joskus omistaa ihan oman blogahduksensa.

--

Seuraavassa postauksessa taas sitä musiikkia, eikä tätä pelkkää metaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti