torstai 6. huhtikuuta 2017

Listojen historia: kategoriat - Osa 1

Lanseerasin tämän blogina soittolistoistani. Jotta niitä on tarkoituksenmukaista puolisatunnaiseen tyyliin lähteä kahlaamaan läpi, koen perustelluksi avata listojen jaotteluperiaatteita. Tässä olisi, jos nyt ei kartta, niin ainakin perusperiaate kansioihini.

Genrejakoa laatiessani olen nimennyt ne puhtaasti omien mieltymysteni ja mielikuvieni mukaan. Eli en yritäkään esittää, että nämä olisivat mitään musiikkipoliisin ratifioimia totuuksia. Jokainen saa puolestani olla mitä mieltä tahtoo kunkin biisin edustamasta kategoriasta - moni sopisi varmaankin useampaankin - eikä kaikille musiikkilajeille ole omia kansioitaan. Koska mielivalta!
Listojen nimet genre- ym. määreineen toimivat kuitenkin minulle siten, että tiedän suunnilleen, minkälaista musiikkia miltäkin listalta odottaa ja mihin fiiliksiin sen siten saattaisi laittaa soimaan.

Koska irtolistoja ja muuta sälää kertyy sinne tänne koko ajan, tilanne on tuskin koskaan täsmällisesti kuvatunlainen, mutta lähtökohta ja tavoite olisi, että ensimmäisellä tasollaan kansiopuuni näyttäisi tältä:

  --- --- --- ---
  TÄHDET
  TEHOT
  GENRET
  TEEMAT
  MUUT LISTAT
  --- --- --- ---

Keskeisin osa listoja, noin 12 000 biisiä, sijaitsee Genret-kansiossa - ja on oikeastaan pääsyy koko blogille, joten aloitetaan siitä. Avattuna kansio paljastaa genrejärjestelmäni karkean ensimmäisen askelman:

  GENRET
    POP ROCK HIP
    FOLK CNTRY
    BALLAD
    ISKELMÄ
    WORLD ETNO
    TRIP LNG CHILL
    NU AMB
    KLASARI
    KONE
    - ALBUMIT -

Kunhan mielivaltaisista lyhenteistäni päästään yli, tämä vaihe on uskoakseni vielä varsin intuitiivinen. Nämä kansiot kätkevät siis alleen tarkemman lajityyppijaon, kuvauksen mukaisesti. Puolikryptisiä avatakseni:

  Hip  = hip hop
  Trip = trip hop
  Lng  = lounge
  Nu   = new age
  Amb  = ambient.

Lajitteluperusteisiin ja siihen, mitä kukin näistä minulle edustaa, perehdytään sitten listojen myötä.
...niin ja nuo albumit ovat tuolla lopussa muistuttamassa wanhoista hyvistä ajoista, kun musiikki julkaistiin fyysisillä, määrämuotoisilla tallenteilla. Sinne olen kerännyt sellaisia albumitason teoksia, jotka ansaitsevat erityishuomion nimenomaan kokonaisuuksina. (eli niissä on monta hyvää biisiä peräkkäin)

Edelleen kansiot jakautuvat alikansioihin, melko ennakoitavasti; Pop rock hip -kansio soveltuu esimerkkitapaukseksi; avattakoon siitä kerralla seuraavat kaksi kansiotasoa:

  POP ROCK HIP
    POP
      KONEPOP
      POP
      POPROCK
    ROCK
    HIP HOP RNB

...eli tuossa päästään jo tavallaan genreistä alalajien puolelle, joihin olen jakanut tässä tapauksessa popin. Tämän jaon alta löytyykin sitten "enää" kaksi tasoa; ensimmäinen lähtökohtaisest intensiteettiä ja/tai tempoa kuvaava; kas näin:

  KONEPOP
    konepop mlnc
    konepop ethr
    konepop chill
    konepop dwntmp
    konepop flow
    konepop uptmp
    konepop dyn
    konepop mörk

Lyhenteitä avatakseni: melancholy, ethereal, chill, downtempo, flow, uptempo, dynamic ... ja mitenköhän tuon mörkin nyt sitten selittäisi? Ehkä siihen voisi ajatella liittyvän tavalla tai toisella jonkinlaisia "tummia" ja/tai uhkaavia sävyjä. Palataan näihin sitten esimerkkien äärellä. Jostain syystä mörkkiin asti tuntui luontevalta lyhentää nuo englanniksi; en oikein tiedä miksi, mutta en ole saanut aikaiseksi lähteä muuttamaankaan, kun näin pitkällä ollaan. Vaikka periaatteessa haluankin vaalia suomenkieltä ja arvostaa sen ilmaisuvoimaa. Sori.

Niin, tuosta löytyy sitten vielä alta jako neljään;

  konepop
    konepop mlnc
    konepop mlnc cntmp
    konepop mlnc vntg
    konepop mlnc camp

Näistä tuo ensimmäinen on tavallaan peruskauraa, joka ei vaadi lisämääreitä; contemporary viittaa mielessäni tavalla tai toisella konventioita haastavaan lähestymistapaan ja vintage ajallisesti tai vähintään tyylillisesti vanhempaan materiaaliin ... ja camp on ihan vaan camp. Koska nähdäkseni kieli poskessakin voidaan tehdä hyvää musiikkia. Varsinaiset humoreskit olen tosin pyrkinyt pitämään tästä lajitelmasta loitompana...

Kertauksena tässä vielä yhden soittolistan kansiopolku, kuten tarkoitukseni on jatkossa aina listaan pureutuessani esittää:

  GENRET
    POP ROCK HIP
      POP
        KONEPOP
          konepop mlnc
            konepop mlnc cntmp

...ja näitä nyt siis sopivan satunnaisessa järjestyksessä kahlataan yksi kerrallaan läpi.

--

Varsinaisen genrejaon ohella tuossa oli niitä muitakin kansioita ja listoja; jatkan niistä seuraavassa kategoriapostauksessa (tai parissa; saa nähdä). Tässä välissä yritän kuitenkin tuottaa myös sitä ihan oikeaa musiikkia sisältäviä tekstejä.

Ja: tässä en vielä edes maininnut noita --- --- --- --- -kansioita, jotka tosiaan myös sisältävät soittolistoja. Näistä löytyvät ns. prosessilistat, joista täytyy kirjoittaa vielä ihan erikseen, koska niissä vallitsee tyystin erilainen looginen ilmasto, kuin näissä "valmiissa", joihin nyt aluksi keskitytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti